|
Η “βασίλισσα” της Ελληνικής κουζίνας
 |
Τις αγαπάμε βραστές, ψητές, σε πουρέ και κυρίως τηγανητές, οι πατάτες, βρίσκουν ως διά μαγείας τη θέση τους σχεδόν σε κάθε πιάτο και τις έχουμε στη διάθεσή μας όλες τις εποχές του χρόνου.
Είναι μια από τις πλουσιότερες τροφές σε μεταλλικά άλατα, βιταμίνες, άμυλο, και πρωτεΐνες και περιέχει ελάχιστα λιπαρά. Περιέχει υψηλά επίπεδα Μαγνησίου, στοιχείο που λέγεται ότι συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλής πίεσης, αλλά βοηθά και στον καθαρισμό των νεφρών από πέτρες. |
|
|
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
 |
Η θρεπτική αξία της πατάτας είναι σημαντική αλλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παρασκευής της αλλά και από τις συνθήκες και τη διάρκεια συντήρησής της. |
|
Η πατάτα αποτελείται από: |
78-80% νερό |
18-20% άμυλο |
1,5-2% πρωτεΐνες |
1% βιταμίνες και ιχνοστοιχεία |
|
|